Dricks eller inte?

Ulrika Good skrev ett blogginlägg om hur servitörer med kreditkortsmaskinen i högsta hugg frågade hur mycket hon ville ge i dricks. Min reaktion: Känslomässig manipulation! Händer det mig ska jag vara förberedd och säga: – Tills nu var servicen bra, men din fråga förändrar hela upplevelsen.

I Portugal var vi ute och åt i Vila Real de San Antonio, på restaurang Marisqueira Lisboa. Eftersom ingen kunde portugisiska var det svårt, min spanska låg närmast. Killen sa entusiastiskt att han kunde plocka ihop en tallrik med skaldjur för €10 per person. Det lät som en fantastisk idé. I väntan på maten fick vi bröd, ost och några oliver. Skaldjurstallriken var helt fantastisk, vi fotade och skattade oss lyckliga att vi hittat ett så bra ställe med en sån trevlig servitör. När vi skulle betala var en tredjedel av priset kostnader för bröd, ost och oliver. När vi protesterade sa servitören att vi hade inte behövt äta. Jag påpekade att han mycket väl var medveten om att vi inte visste exakt vad vi skulle få och att ställa in mat vi inte beställt var oförskämt. Han fick ingen dricks, det enda jag ångrar är att jag inte förde mer oväsen. Restaurangen har ingen hemsida, finns inte på tripadviser eller facebook. Att ta väl hand om sina kunder är viktigt för alla och i framtiden kommer de flesta få feedback på hur kunderna upplevt servicen. Missnöjda kunder är ju det bästa sättet att hitta förbättringspotential. Istället för att tala varmt om restaurangen och upplevelsen minns vi det negativa och berättar för andra för att förhindra att de drabbas.

Bilden på kaffekoppen har inget med historien att göra, den är tagen i Nice i Gamla stan. Där visste de hur man skulle hantera kunder. Jag beställde en kaffe och fick en god liten chokladbit, andra beställde öl och fick nachochips och dipp till. Vi blev positivt överraskade och dricksen blev därefter.


Dela till andra:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • RSS
  • email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *