Facebook i skolan

En skola i Eskilstuna har skapat en facebook sida för läxhjälp. Ett otroligt bra initiativ som är kostnadseffektivt och tillgängligt för eleverna. I kommentarer har föräldrar och lärare invändningar och målar alla möjliga problem. En del så långsökta som att det skulle sätta barnen i kontakt med pedofiler. Att kunna hantera nätet på ett effektivt sätt kommer att vara en konkurrensfördel när dessa ungdomar ska ut i arbetslivet. Att föra den diskussionen och få den kunskapen i en skolmiljö där föräldrar också är involverade ger fantastiska möjligheter att diskutera etiska förhållningssätt. Att tänka på hur man uttrycker sig, behandlar andra och vilka människor man bjuder in i sitt nätverk. Ungdomarna kommer att vara aktiva på nätet, på det här sättet behöver de inte göra en massa misstag och hamna i tråkigheter på grund av naivitet och att de inte fått någon hjälp på vägen.

Det är också ett ypperligt tillfälle för lärare att ta till sig den nya tekniken eftersom ungdomarna i många fall lär sig snabbar och kan tipsa om smarta lösningar. Dessutom handlar det om att anpassa sig till ungdomarnas värld. Det finns berättelser om fördelar att använda facebook t.ex. på ett college i England där de ser allt färre studentavhopp sedan man kommunicerar via facebook. Tidningen Dagens samhälle lägger en hel del ansträngning för att utbilda inom facebook. Brist på kunskap och erfarenhet ligger säkert bakom en hel del kommentarer. Visst finns det farhågor precis som det finns farhågor om ungdomar ska ta bussen hem sent men det är inte en anledning att kasta ut barnet med badvattnet.

Jag hoppas att fler skolor tar efter och använder de medier som barnen är bekanta med för att informera, kommunicera och skapa möjlighet att hjälpa varandra. Här har den kommunala skolan fantastiska möjligheter att bli konkurrenskraftiga eftersom de kan fatta ett beslut att börja utveckla en modern kommunikationsplan för alla skolor. Så länge ett sådant projekt inte skjuts i sank av förutfattade meningar. Tiderna förändras och det bästa vi kan göra är att skapa goda förutsättningar för våra ungdomar.


Dela till andra:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • RSS
  • email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *