Designad kommunikation?

När jag flyger försöker jag vara uppmärksam och lyssna under säkerhetsdemonstrationen. Dels av respekt för de som utför den men också för att skulle olyckan vara framme kan man inte lyssnat tillräckligt noga. För några år sedan var jag på en föreläsning med Svenska grafikbyrån där jag för första gången förstod möjligheterna som grafiken ger att tydliggöra information. Den här bilden sitter i flygets broschyr om säkerhet som vi uppmanas att studera noggrant. Men vad betyder den här bilden. Ska man kasta ut löständerna och glasögon om det är dags att nödlanda? Att inte ha höga skor som kan vara vassa är något som är lätt att förstå. Den sista bilden är ett örhänge och ett halsband. Menar de på alvar att det är dags att tänka på att ta av dessa om det blir nödlandning? Före eller efter vi sätter på oss flytvästen?? Jag vet inte hur många gånger jag funderat på vad den här bilden betyder. Är jag på ett flyg kommer jag ha mina glasögon, kanske inte högklackat men säkerligen örhängen och kanske ett halsband. Dvs 3 av de fem ”förbjudna” artiklarna. Jag kanske inte får gå ut ur planet förrän jag tagit av mina förbjudna attiraljer. Nej, det här är ett tydligt exempel på dåligt designad kommunikation, man blir mer förvirrad än informerad.

Ytterligare ett steg i att informera är rörlig bild som gör informationen mer tydlig, t.ex. har flygplatser monitorer som visar hur vi ska bete oss i säkerhetskontrollen. Den här filmen får du inte missa, den får min uppmärksamhet och jag minns mycket mer av deras budskap än någon liknande information jag någonsin lyssnat på med de bästa intentioner att lyssna. Smart design av ett viktigt budskap!


Dela till andra:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • RSS
  • email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *