Gympa som efterfrågas

En undersökning har visat att många ungdomar struntar i gympan. Minns att det var lite besvärligt att byta om mitt under skoldagen för att gå på gympa. Jag ogillade verkligen när vi körde handboll, vi hade duktiga Anette Harju i vår klass och det var hemskt att hamna i hennes motståndarlag. Duscharna var OK på den tiden men jag tror inte de renoverats sedan dess. Det framkom också att det var mer bollsporter än vad läroplanen föreskrev. Det har också en av mina döttrar hela tiden hävdat. Hur betygssätter man gympa på ett vettigt sätt när ett av de största problemen är att ungdomar är alltför stillasittande. Visst har jag hört historier att det var just gympan som satte krokben för självkänslan.

Varför inte överlåta gympa på sådant som ungdomar vill göra, om det så är  bollsport, gå på pass på gym eller få hjälp av en PT (personlig tränare, som kan vara gympaläraren). Det viktiga är att inspirera, motivera och bygga självkänsla. Tonårstiden har redan utmaningar som gränsar mot områden som rör kroppen.

Några som tagit tillvara på detta är skaparna av Bliss för ungdomar. En klass för ungdomar där de får möjlighet att se det koreograferade programmet hemma på datorn. Jag gissar att det kommer medföra att ungdomar kommer känna sig mer säkra på passen och dessutom kommer de öva (dvs röra sig) hemma. Det kanske inte är så illa att ungdomar då sitter framför datorn.


Dela till andra:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • RSS
  • email
  • Print

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *